Domácí limonády - Bylinkové limonády
Čas na domácí limonádu právě nastal! Dejte však tentokrát šanci méně obvyklým bylinkovým limonádám, které jsou stejně osvěžující a na vaše návštěvy jistě udělají dokonalý dojem.
Mátovou limonádu jistě dobře znáte z restaurací, tak proč si ji nepřipravit i doma? Levandulová limonáda si vás získá nádhernou vůní a po meduňkové limonádě se vám bude skvěle odpočívat.
Levandulová limonáda: překvapivě dobrá
Ingredience: hrst sušené levandule, perlivá voda (cca 1 litr), hrst sezónního ovoce
Postup: levanduli opláchněte pod proudem tekoucí vody a dejte do džbánu. Zalijte vodou a dejte vychladit nejméně na jednu hodinu. Ovšem lepší je nechat limonádu odležet delší dobu, aby se vůně levandule uvolnila. Při servírování dejte do džbánu sezónní ovoce, například maliny, jahody nebo borůvky.
Mátová limonáda: maximálně osvěžující
Ingredience: hrst mátových lístků, šťáva z jednoho citronu, cukr krystal podle chuti, perlivá voda (cca 1 litr)
Postup: Omyté mátové lístky trochu rozmačkejte v hmoždíři, ale vystačíte i s prkénkem a vidličkou. Dejte je do vhodného džbánu a přilijte sodu. Vymačkejte citronovou šťávu, v případě potřeby přeceďte, aby v limonádě nebyly pecky. Podle chuti můžete do limonády přidat krystalový cukr. Pořádně zamíchejte a dejte vychladit. Před podáváním můžete limonádu ozdobit plátky citronu.
Meduňková limonáda: dokonale uklidňující
Ingredience: hrst lístků meduňky, 2 pomeranče, perlivá voda (cca 1 litr), 250 ml vroucí vody, med podle chuti
Postup: Čerstvé meduňkové lístky zalijte vroucí vodou a nechejte krátce vylouhovat. Vymačkejte pomeranče a šťávu přidejte k meduňkovému sirupu. Zalijte sodou a dle chuti přidejte med. Limonádu pořádně vychlaďte a servírujte s kostkami ledu, do nichž můžete předem zamrazit i meduňkové lístky.
A která bylinka už nemůže chybět na vašem balkoně či parapetu?
Vloženo 27.07.2016 7rano.cz