Jarní recepty: Kedlubna
Která jarní zelenina se bude na vašem jídelníčku skvěle vyjímat? No přece kedlubna! Pokud nevěříte, že z kedluben se nedá připravit žádné chutné jídlo, naše recepty vás vyvedou z omylu!
Kedlubna je poněkud opomíjeným druhem košťálové zeleniny. Přesto by kedlubna neměla ujít vaší pozornosti, protože je bohatým zdrojem vitamínů (zejména vitamínu C, B1 a B12), minerálních látek (fosfor, železo, vápník, draslík apod.). Bez obav navíc můžete konzumovat i menší středové kedlubnové lístky, které se hodí například do salátů. Kedlubnu můžete také smažit, zapékat, grilovat apod.
Zapečená kedlubna a brokolice
Co budete na zapečenou kedlubnu potřebovat: 1 větší kedlubna, 1 menší brokolice, 1 kelímek smetany na vaření, 2 vejce, muškátový oříšek, sůl, pepř, 2 stroužky česneku (nemusí být)
Jak zapečenou kedlubnu připravíte: Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na kostky. Brokolici rozdělte na růžičky. Brokolici i kedlubny povařte pár minut v osolené vodě. Zapékací misku vymažte olejem a naskládejte do ní povařenou brokolici a kedlubny. Vše zalijte smetanou, ve které rozmíchejte vajíčka, sůl, pepř, muškátový oříšek a podle chuti i prolisovaný česnek. Zeleninu dejte zapéct na zhruba 20 minut do trouby. Zapečená brokolice a kedlubny poslouží místo hlavního jídlo, ale můžete je servírovat i jako přílohu k masu.
Kedlubnové zelí
Co budete na kedlubnové zelí potřebovat: 500 g kedluben, 2 lžíce hladké mouky, olej, 1 střední cibule, sůl, kmín, ocet a cukr podle chuti
Jak kedlubnové zelí připravíte: Kedlubny oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Ve větším hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte nastrouhané kedlubny a podlijte je trochou vody. Osolte, okmínujte, přiklopte poklicí a duste doměkka. Poté zelí zaprašte hladkou moukou, zamíchejte a ještě chvíli poduste. Podle potřeby kedlubnové zelí dochuťte octem a cukrem. Kedlubnové zelí představuje skvělou obměnu k pečenému masu.
Inspirujte se i našimi dalšími jarními recepty!
Vloženo 09.06.2017 7rano.cz