Vánoční recepty - Výborné domácí likéry
Co vám dokáže zaručeně zpříjemnit zimní večery? Přece výborný, doma připravený likér, který z lednice zmizí nečekaně rychle!
Doma připravený likér se může stát vskutku jedinečným dárkem pro všechny mlsouny ve vaší rodině… Stačí, když jej nalijete do pěkné lahve, na kterou připevníte jmenovku, včetně názvu likéru. Pojďte si tedy připravit klasiku v podobě oblíbeného vaječného likéru, ale vyzkoušet můžete také méně obvyklý karamelový likér.
Tradiční vaječný likér
Suroviny: 1 plechovka salka, 1/2 litrů rumu, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 4 lžíce moučkové cukru
Příprava: V míse šlehejte aspoň deset minut žloutky s oběma cukry. Šlehání na chvíli přerušte a poté pokračujte dalších deset minut. Do žloutků přidejte kondenzované mléko a zašlehejte. Pomalu přilévejte rum a pokračujte ve šlehání. Na závěr můžete v případě potřeby likér ještě dosladit moučkovým cukrem.
Tip k podávání: Jestliže vaječný likér doplníte čerstvě ušlehanou šlehačkou, rázem se přiblížíte k legendárnímu italskému bombardinu.
Lahodný karamelový likér
Suroviny: 1 plechovka salka, 1/2 litrů rumu, mléko dle potřeby
Příprava: S předstihem dejte vařit hrnec s plechovkou sladkého kondenzovaného mléka. Zhruba po dvou a půl hodinách odstavte a nechejte plechovku vychladnout. Zkaramelizované kondenzované mléko smíchejte s rumem. Pro lepší chuť můžete přidat trochu vanilkového extraktu. Důkladně promíchejte a v případě potřeby likér zřeďte mlékem.
Tip k podávání: Chuť karamelového likéru nejlépe vynikne zastudena, proto jej servírujte s pořádnou dávkou ledu.
Ale mysleli jsme i na něco k zakousnutí a připravili jsme pro vás recepty na výborné vánoční cukroví, které si zamilujete! Připravujete domácí likér?
Vloženo 06.12.2016 7rano.cz