Domácí limonády - Jahody, maliny, borůvky, ostružiny
Také máte dojem, že ovocných koláčů už bylo letos v létě víc než dost? Pak využijte ovoce jinak a připravte si osvěžující domácí limonády, které jsou na horké letní dny jako stvořené.
Máme pro vás čtyři recepty na limonády, v nichž se spojují poměrně netradiční chutě. Nebojte se však experimentovat, výsledek rozhodně stojí za to!
Jahodová limonáda s bazalkou
Suroviny: 1 hrnek čerstvých jahod, 1 hrst čerstvých bazalkových lístků, 1 litr perlivé vody, led k servírování
Malinová limonáda se zázvorem
Suroviny: 1 hrnek čerstvých malin, kousek kořene zázvoru (cca 1 centimetr), 1 litr perlivé vody, led k servírování
Borůvková limonáda s mátou
Suroviny: 1 hrnek čerstvých borůvek, 1 hrst čerstvých mátových lístků, 1 litr perlivé vody, led k servírování
Ostružinová limonáda se šalvějí
Suroviny: 1 hrnek čerstvých ostružin, 1 hrst čerstvých šalvějových lístků, 1 litr perlivé vody, led k servírování
Příprava ovocných limonád
Ovoce vždy pečlivě omyjte. Jahody nakrájejte na menší kousky. Dále ovoce mírně rozmačkejte, ale ne na kaši, ale pouze tak, aby uvolnilo šťávu. Dejte do velkého džbánu a přidejte bylinky, které nejdříve jemně nadrťte v hmoždíři, případně nasekejte. V případě malinové limonády zázvor oloupejte a nastrouhejte. Vše zalijte perlivou vodou, promíchejte a uložte nejméně na hodinu do lednice. Limonády servírujte důkladně vychlazené. Výsledek bude dokonalý, pokud do limonády dáte kostky ledu se zmrazeným ovocem nebo lístky bylinek.
Náš tip
A během dlouhých letních večerů můžete limonády ještě více vylepšit a přilít do nich skleničku vašeho oblíbeného vína. Do jahodové a malinové limonády se skvěle hodí například osvěžující růžové víno, samozřejmě pořádně vychlazené. Borůvkovou a ostružinovou limonádu dovede k dokonalosti víno bílé, uvidíte, že nad touto méně sladkou variantou neohrne nos žádný muž!
Vloženo 10.08.2016 7rano.cz