Jarní recepty - avokádo
Poněkud netypické ovoce si i v našich zeměpisných šířkách získává čím dál větší popularitu. Mnoho lidí se však avokádu v supermarketu vyhne velkým obloukem, protože neví, jak jej připravit. Proto vám přinášíme vyzkoušené jarní recepty z avokáda, které připravíte za chvilku a které vás přesvědčí o tom, že avokádo je skvělé!
Avokádo není sladké, zkrátka mu musíte takříkajíc „přijít na chuť“. Výborně se hodí i při hubnoucím režimu. Ptáte se, proč je avokádo zdravé? Je sice tučné, ale obsahuje kvalitní rostlinné tuky a je rovněž výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek. A jak jej tedy na jaře nejlépe připravit?
Avokádový dip
Ingredience: 1 zralé avokádo, 1 stroužek česneku, 2 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu, šťáva z poloviny limetky, sůl, pepř
Postup: Z avokáda odstraňte pecku a oloupejte jej. Dužinu rozmačkejte vidličkou a smíchejte se smetanou, případně jogurtem. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a osolte a opepřete podle chuti. Na závěr dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte k nasucho opečeným toustům, nebo ještě lépe k zelenině nakrájené na proužky, například okurce, paprice nebo mrkvi.
Salát z avokáda
Ingredience: 1 zralé avokádo, 1 mísa salátových listů (rukola, polníček, směs), 1 šalotka, 2 hrsti cherry rajčat, 1 žlutá paprika, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžička medu, citrónová šťáva, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, oloupejte a nakrájejte. Šalotku nakrájejte nadrobno, rajčátka překrojte. Přidejte papriku nakrájenou na kostičky. Vše dejte do mísy se salátem a promíchejte. Z olivového oleje, hořčice, medu a citrónové šťávy připravte zálivku. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Salát můžete „vylepšit“ i vejcem uvařeným natvrdo a rázem budete mít lehký, ale výživný oběd.
Další jarní recepty vás určitě inspirují k lehkým pokrmům, které jsou nenáročné na přípravu a využívají čerstvé a dostupné suroviny.
Vloženo 16.05.2016 7rano.cz