Jarní recepty: Chřest
Dříve byl chřest synonymem drahé, až příliš exkluzivní kuchyně. Časy se však mění a lahodný chřest si razí cestu na naše talíře!
Český chřest je navíc pojmem i ve světě. Takže až příště budete tuto surovinu v obchodě míjet obloukem, vzpomeňte si na naše vyzkoušené a oblíbené recepty! Před samotným vařením však nezapomeňte chřest důkladně oloupat.
Jemný chřestový krém
Ingredience: 1 svazek chřestu, 1 střední cibule, 2 větší brambory, 1 stroužek česneku, sůl, 100 ml smetany, 1 l zeleninového vývaru, čerstvě mletý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, olej
Postup: Na rozpáleném oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte oloupaný chřest překrájený na kousky a oloupané brambory nakrájené na kostičky. Vše osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a stroužek prolisovaného česneku. Zeleninu zalijte vývarem, přiklopte poklicí a vařte, dokud brambory a chřest nezměknou. Poté zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem. Krém zjemněte smetanou, ještě krátce prohřejte a v případě potřeby dochuťte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou.
Chřest jako netradiční příloha
Ingredience: 1 svazek čerstvého chřestu, máslo, cukr, sůl
Postup: Oloupaný chřest uvařte v osolené vodě, trvá to zhruba 10 minut. Poté jej sceďte. Na pánvi rozpusťte máslo a chřestové výhonky na něm krátce orestujte. Takto upravený chřest se hodí zejména ke steakům.
Chřest jako afrodiziakum
Proč ještě by vás měl chřest zajímat? Protože se jedná o jedinečné afrodiziakum. Pokud jej tedy připravíte vašemu partnerovi k večeři, uvidíte, že na televizi si už ani nevzpomene. Proto si připravte nějaké pěkné spodní prádlo, například smyslné dámské body.
Hledáte další inspiraci na rychlá a svěží jídla? Potom se podívejte na naše oblíbené jarní recepty!
Vloženo 08.05.2017 7rano.cz