Jarní recepty - Domácí lučina v hlavní roli
Máte ráda svěží chuť lučiny a podobných čerstvých sýrů? Tak proč si ji nepřipravit doma, v jakémkoli množství? Příprava domácí lučiny je totiž překvapivě jednoduchá a rychlá. Takže není proč otálet, už zítra si můžete pochutnávat na vynikající domácí lučině!
Na cca 250 g domácí lučiny budete potřebovat:
2 bílé jogurty, 1 zakysaná smetana, špetka soli
Postup přípravy domácí lučiny:
Všechny suroviny velmi pečlivě smíchejte. Poté směs dejte do cedníku, který před tím vyložte plátnem nebo utěrkou. Dejte na mísu, přikryjte, uložte do lednice a nechejte okapat do druhého dne. Okapanou syrovátku nevylévejte, zkuste ji ochutnat. Je velmi zdravá a navíc dietní. Okapanou lučinu dejte do vhodné nádoby a skladujte v ledničce. Domácí lučina vydrží několik dní. Měla by být krásně hebká a jemnější, než tomu bývá v případě kupované. Můžete zkusit i obměny základního receptu a do části směsi přidat oblíbené koření nebo bylinky.
Využití domácí lučiny:
A co všechno můžete z domácí lučiny připravit? Co vás jen napadne! Domácí lučinu můžete používat úplně stejně jako tu kupovanou. Její svěží chuť nejlépe vynikne na čerstvém chlebu, ve společnosti řeřichy nebo pažitky. Ale skvělé jsou i lehké pomazánky, například česneková, křenová, mrkvová apod. Lučina se hodí i k plnění slaných rolád, na jednohubky a do mnoha dalších receptů.
A domácí lučina se hodí i do sladkých jídel, zejména nepečených, lehkých dezertů. Například při přípravě oblíbeného cheesecaku nebo lahodného ovocného dezertu s piškoty bude lučina k nezaplacení!
Máte chuť na něco osvěžujícího, zdravého a lehkého? Vyzkoušejte naše další jarní recepty, které hýří všemožnými barvami i chutěmi!
Vloženo 20.06.2017 7rano.cz