Jarní recepty - Kopřivy v jarním jídelníčku
Lehké a nápadité jarní recepty, které si vás získají nejen svou jednoduchostí, ale i nezvyklými kombinacemi chutí. Už se vám sbíhají sliny na kopřivy?
Opět vaříme s Chilli Code - New York, tentokrát z mladých kopřiv, které jsou nabité antioxidanty, takže se skvěle hodí na jarní detoxikaci organismu. Jsou také neocenitelným zdrojem železa, minerálů a vitamínů.
Připravit si můžete například detoxikační jarní smoothie, ale my pro vás máme vyzkoušené recepty na kopřivovou polévku a kopřivový špenát.
Kopřivová polévka
Ingredience: větší mísu kopřivových lístků bez dřevnatého stonku, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 brambory, 1 lžíce másla, 500 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany, sůl, pepř, libeček
Postup: Na rozpuštěném másle zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte omyté kopřivové lístky a zalijte vývarem. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a na kostičky nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Poté rozmixujte, přilijte smetanu a prohřejte. Při servírování posypte čerstvým libečkem.
Kopřivový špenát
Ingredience: hrnec kopřivových lístků bez dřevnatého stonku, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 50 ml smetany, 2 stroužky česneku, sůl, pepř
Postup: Kopřivy dobře properte, zalijte horkou vodou a dejte povařit. Oloupanou a nakrájenou cibuli osmažte na másle, zasypte hladkou moukou a mírně prosmažte. Mezitím z kopřiv slijte vodu. Přidejte osmahnutou cibuli, prolisovaný česnek, opepřete a osolte. Na závěr zjemněte smetanou a prohřejte. Případně můžete špenát i rozmixovat na hladkou směs.
Jaro ovšem neznamená jen kvetoucí stromy, všudypřítomné pampelišky a kopřivy. Přivítejte jaro i ve vaší ložnici. Nádherné barevné noční košilky si vás okamžitě získají zářivými barvami a propracovanými střihy.
Vloženo 02.05.2016 7rano.cz