Jarní recepty - Řapíkatý celer
V našich domácnostech jsme zvyklí používat spíše celer bulvový, ovšem i řapíkatý celer si pomalu razí cestu do českých kuchyní. A je k tomu důvod! Řapíkatý celer totiž je skutečná vitamínová bomba na jarní vaření jako stvořená!
Připravte si netypickou krémovou polévku s indickým nádechem a lehký nasládlý salát se zajímavou kombinací chutí.
Netradiční polévka z řapíkatého celeru
Ingredience: 1 svazek řapíkatého celeru, 1 velká cibule, 1 velká brambora, 1 mrkev, 1 litr zeleninového vývaru, olej, kousek zázvoru, muškátový oříšek, 1 lžička kari koření, sůl, pepř, 150 ml smetany na vaření
Postup: Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli spolu s kari kořením. Přidejte nakrájený celer, bramboru a mrkev. Krátce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte oloupaný nastrouhaný zázvor a vařte doměkka. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na závěr můžete polévku zjemnit smetanou. Opět krátce prohřejte a podávejte posypané petrželovou natí. Pro vylepšení můžete k polévce servírovat opečené proužky slaniny nebo krutony ze světlé francouzské bagety.
Lehký osvěžující salát z řapíkatého celeru
Ingredience: 1/2 svazku řapíkatého celeru, 1 jablko, 1 pomeranč, 200 gramů zakysané smetany či bílého jogurtu, 1 lžíce majonézy, hrst semínek (slunečnicová, piniová), 1 lžička dijonské hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř
Postup: Stonky celeru oloupejte a celer nakrájejte na drobné kousky. Jablko nakrájejte na drobné kostičky, pomeranč oloupejte a zbavte i bílé blány. Všechny ingredience promíchejte a připravte dressing ze smetany či jogurtu, majonézy a hořčice. Ochuťte jej citrónovou šťávou a okořeňte solí a pepřem. Dressing promíchejte se salátem a před servírováním posypte semínky, která můžete pro lepší chuť opražit na pánvi.
I naše další jarní recepty vás jistě inspirují k vaření z čerstvých sezónních surovin.
Vloženo 19.05.2016 7rano.cz