Jarní recepty - sladké brambory neboli batáty
Batáty, které pocházejí ze střední Ameriky, se dají připravit na mnoho způsobů. Chutí se podobají dýni a jsou bohaté zejména na vitamín B6, C, E a vlákninu. Proto se odlehčeného jarního jídelníčku skvěle hodí. Máme pro vás originální kombinace, kterým jistě rychle přijdete na chuť.
Batátový krém s kokosovým mlékem
Ingredience: 2 velké batáty, 2 větší mrkve, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovka kokosového mléka, 1 litr zeleninového vývaru, 2 lžičky kari koření, sůl, pepř, olej
Postup: Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli spolu s kari kořením a přidejte oškrábané batáty a mrkve, vše nakrájené na kostičky. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte rozmačkané stroužky česneku, sůl a pepř. Přiklopte a vařte do změknutí. Poté zeleninu důkladně rozmixujte tyčovým mixérem a přilijte kokosové mléko. Při servírování můžete polévku ozdobit slaninovým chipsem. Opečete-li si k polévce toustový chleba, budete mít o lehký oběd postaráno.
Batátové hranolky
Ingredience: 3 velké batáty, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Brambory pořádně omyjte, v případě potřeby i oloupejte. Nakrájejte je na hranolky široké asi 1 centimetr. V míse je promíchejte s olivovým olejem, čerstvě mletým pepřem a solí, nejlépe hrubozrnnou. Přidat můžete i vaše oblíbené bylinky, například tymián. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a dejte do předehřáté trouby. Hranolky pečte zhruba patnáct minut.
Batátové hranolky můžete nejen uzobávat k oblíbenému filmu spolu s domácí majonézou nebo vaším oblíbeným dipem, ovšem skvěle vám poslouží i jako originální příloha. Hodí se zejména ke kuřecímu masu, ale také k luštěninovým a zeleninovým pokrmům.
Váš jídelníček určitě obohatí i naše další jarní recepty, jejichž základem jsou čerstvé sezónní suroviny plné vitamínů. Na léto se však připravte i jinak a pořiďte si veselé barevné šaty.
Vloženo 09.06.2016 7rano.cz