Jarní recepty: Špenát
Zapomeňte na špenátový protlak a dejte přednost čerstvým špenátovým listům, které si získají i ty zapřisáhlé odpůrce špenátu. Naše oblíbené recepty tomu určitě napomohou!
Salát s čerstvým špenátem
Ingredience: 4 hrsti čerstvých špenátových listů, 1 šalotka, 1 hruška, 1 hrst sekaných vlašských ořechů, 150 g sýra s modrou plísní, balsamikový ocet, olivový olej, med, citronová šťáva, čerstvě mletý barevný pepř
Postup: Do větší mísy dejte omyté a okapané špenátové listy. Přidejte hrušku zbavenou jádřince a nakrájenou na malé kostičky a šalotku nasekanou nadrobno. Ze čtyř lžic olivového oleje, jedné lžíce balsamika, jedné lžičky medu a jedné lžičky citronové šťávy připravte dresink, který nalijte na salát. Vše důkladně promíchejte. Salát rozdělte do misek a před servírováním jej posypte nasekanými vlašskými ořechy a rozdrobeným modrým sýrem.
Slaný špenátový koláč
Ingredience: 200 g hladké mouky, 80 g másla, 2 vejce, olej, 1 velký pórek, 100 g šunky nebo slaniny vcelku, 100 g tvrdého sýra (např. gouda), sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup: Nejdříve z mouky, změklého másla a vajec uhněťte těsto. To zabalte do potravinářské fólie a dejte jej na půl hodiny odležet do lednice. Mezitím si připravte náplň. Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou uzeninu a po chvíli přidejte pórek nakrájený na kolečka. Pórek nechejte zavadnout. Osolte, opepřete a ochuťte špetkou mletého muškátového oříšku. Přilijte smetanu a vejce. Vše promíchejte. Koláčovou formu vymažte olejem a dejte do ní těsto. Pomocí prstů jej roztlačte po celé ploše a vytvořte nízké okraje. Následně naneste pórkovou směs. Dejte péct na 180 stupňů zhruba na 25 minut. Deset minut před koncem pečení koláč posypte nastrouhaným sýrem. Koláč můžete podávat teplý i studený.
V naší rubrice Jarní recepty vás čeká spousta další inspirace na chutná a dobře stravitelná jídla!
Vloženo 22.05.2017 7rano.cz