Oblíbené slané koláče a quiche
Hledáte inspiraci, jak využít zeleninu a zároveň připravit netradiční pokrm? Pak vsaďte na oblíbené slané koláče, které mohou mít tisíce podob!
Základní těsta
Těsto můžete připravit podle našeho základního receptu. Nechejte jej hodinu uležet v ledničce. Poté jej vyválejte nebo prsty roztlačte do formy vhodné na přípravu slaného koláče.
-
Domácí těsto: Těsto připravte z 200 g hladké mouky, 80 g másla, 1 vejce a špetky soli.
-
Listové těsto: Kupované listové těsto vám ušetří spoustu práce a výsledek bude stejně dobrý.
Varianty náplní
Zde se vám nabízí tisíce možností, čím slaný koláč naplnit. Zeleninu vždy nakrájejte, osmahněte na troše oleje a přidejte na kostičky nakrájenou uzeninu nebo maso. Okořeňte podle chuti. Připravenou náplň můžete zalít opepřenou a osolenou smetanou s rozšlehanými vejci. Pečte v předehřáté troubě, dokud náplň neztuhne. Chvíli před koncem pečení můžete koláč posypat nastrouhaným sýrem.
-
Pórek, klobása a eidam
-
Cibule, slanina a zelí
-
Chřest, šunka a čedar
-
Žampiony, červená cibule a sušená šunka
-
Jarní cibulka, hlíva ústřičná a vejce
-
Špenát, gorgonzola a kuřecí maso
-
Rajčata, mozzarella a bazalka
Formy pečení
Slané koláče mohou mít mnoho podob. Připravit je můžete v klasické koláčové formě a poté je krájet na stejné dílky jako dort. Jindy můžete vyzkoušet méně obvyklý štrúdl, jehož příprava bude díky již rozválenému listovému těstu otázkou chvilky. A pro návštěvy jsou jako stvořené malé slané koláčky připravené v zapékacích mističkách.
-
Štrúdl
-
Koláč
-
Malé koláčky
Výhodou slaných koláčů je to, že jsou výborné teplé i studené. Můžete si je tedy dát například jako lehkou večeři, vzít si jej do krabičky do práce. Inspirujte se také našimi dalšími recepty, které váš jídelníček odlehčí a osvěží!
Vloženo 17.10.2017 7rano.cz