Podzimní recepty - Červená řepa
Nepřišla jste dosud červené řepě na chuť? To je velká škoda, neboť je nejen bohatá na vitamíny, ale při vhodné úpravě je i velmi chutná. Inspirujte se našimi nejoblíbenějšími recepty z červené řepy!
Pečená červená řepa s kozím sýrem
Netradiční spojení řepy a aromatického kozího sýra si vás získá! Pokud se vám nechce řepu zdlouhavě péct, potom se poohlédněte v supermarketu po již uvařené a oloupané řepě.
Suroviny na 2 porce:
1 střední červená řepa, 150 g čerstvého kozího sýra, 1 hrst vlašských ořechů, čerstvě mletý pepř, sůl, olivový olej, balsamikový ocet
Postup:
Řepu omyjte a položte ji v celku na kus alobalu. Zakápněte olivovým olejem a důkladně ji do alobalu zabalte. Dejte ji péct do trouby na 2 hodiny při teplotě 180 stupňů. Poté řepu dejte pořádně vychladit do lednice. Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky, které rozložte na talíř a důkladně je osolte a opepřete. Řepu posypte rozdrobeným kozím sýrem a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Ještě můžete vše zakápnout balsamikovým octem. Servírujte s opečenou bagetkou, kterou můžete potřít utřeným česnekem smíchaným s olivovým olejem.
Obměna:
Jestliže jste si kozí sýr příliš neoblíbila, pak zkuste kombinaci červené řepy a sýru feta, která je neméně zajímavá.
Karbanátky z červené řepy
Jistě znáte karbanátky z květáku a další zeleniny, ale vaší pozornosti by neměly ujít ani výborné karbanátky z červené řepy!
Suroviny na 2 porce:
1 střední červená řepa, 1 vejce, 1/2 hrnku ovesných vloček, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, majoránka, čerstvě mletý pepř, sůl, čerstvá petrželka, hladká mouka dle potřeby
Postup:
Ovesné vločky namočte do vody. Řepu oloupejte a nastrouhejte. Z nastrouhané řepy vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a koření. Přidejte scezené vločky a pečlivě promíchejte. Podle potřeby přidejte ještě hladkou mouku. Ze směsi vytvarujte malé karbanátky, zlehka je obalte v hladké mouce a osmažte je na pánvi z obou stran. Karbanátky servírujte s bramborovou kaší, nebo jinak upravenými bramborami.
Obměna:
Jindy můžete místo majoránky přidat například bazalku, oregano a tymián, a chuť karbenátků bude rázem úplně jiná!
A jestliže nevíte, co pořád vařit, inspirujte se naší rubrikou Podzimní recepty, díky níž využijete ty nejlepší sezónní suroviny!
Vloženo 07.11.2016 7rano.cz