Podzimní recepty - Dýně
Podzim je v plném proudy a pulty se zeleninou se pohýbají pod nádhernými dýněmi nejrůznějších tvarů… Máme pro vás dva naše nejoblíbenější dýňové recepty, bez nichž si podzim nedokážeme představit. Vyzkoušejte je i vy!
Exotický dýňový krém
Jednoznačně nejlepší jídlo z dýně je jemný krém. Ten vás uchvátí nejen svou nádhernou oranžovou barvou, která vás nabije energií, ale také svou mírně pikantní chutí, díky níž vás prohřeje i zevnitř!
Suroviny:
1 dýně, 1 velká cibule, 2 brambory, 2 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru, 125 ml smetany na vaření, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, sušená a drcená chilli paprička (nemusí být)
Postup:
Dýni oloupejte a nakrájejte na větší kostky, část semínek si ponechejte k servírování. Brambory a cibuli zbavte slupky, brambory nakrájejte na menší kostky, cibuli nadrobno. Do polévky prolisujte stroužky česneku a nastrouhaný zázvor. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Nechejte vařit, dokud nebude dýně měkká (zhruba půl hodiny). Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte chilli papričku. Záleží na typu dýně a velikosti kostek. Poté rozmixujte ponorným mixérem a přilijete smetanu. Opět krátce prohřejte. Polévku servírujte s dýňovými semínky, která předtím opečte na pánvi s olejem.
Náš tip:
Polévku můžete uvařit z jakékoli dýně, kterou máte zrovna ve spíži. Polévka bude pokaždé chutnat trochu jinak, takže si jen najděte tu svou „nej“.
Zapečená dýně
Netradiční zeleninové jídlo je na podzim jako stvořené. Uvidíte, že zlomí i ty největší odpůrce bezmasých jídel!
Suroviny:
1 máslová dýně, 4 brambory, 1 cibule, 500 ml smetany ke šlehání, 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. eidam, čedar), sůl, čerstvě mletý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, lžička kari koření, olej na vymazání pekáčku
Postup:
Dýni oloupejte, vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na menší kostky. Oloupanou cibuli a brambory nakrájejte na tenké plátky. Do vymazaného pekáčku dávejte střídavě vrstvu cibule, brambor a dýně. Každou vrstvu osolte a opepřete. Poté zeleninu zalijte smetanou, ve které rozmíchejte kari koření a muškátový oříšek. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, dokud dýně nezměkne. Deset minut před koncem zeleninu posypte strouhaným sýrem.
Náš tip:
Pro ozvláštnění můžete brambory vyměnit za mrkev. Jídlo tak bude sladší, takže vrstvu mrkve můžete vždy zakápnout citronovou šťávou.
Přizpůsobte podzimním rozmarnému počasí nejen svůj jídelníček, ale i šatník. Pomocí hřejivé mikiny předejdete nepříjemnému nachlazení a budete doslova jako v bavlnce!
Vloženo 11.10.2016 7rano.cz