Podzimní recepty - Zázvor
Sychravé počasí si žádá účinné prostředky, které vás spolehlivě zahřejí. A takový zázvor bezesporu je! Proto by byla škoda míjet jej i nadále v obchodech obloukem!
Zázvorový kořen nevypadá zrovna vábně, ale vězte, že se jedná o skutečný poklad, který by ve vašem
jídelníčku neměl za žádnou cenu chybět.
Jistě, zázvor nemá tak bohaté využití jako třeba česnek, ale postupně narazíte na mnoho receptů, do nichž budete moci použít čerstvý, nebo kandovaný zázvor a dodat jim nezvyklý, mírně exotický nádech. A jak kandovaný zázvor připravit?
Kandovaný zázvor
Ptáte se, k čemu by vám mohl být kandovaný zázvor? Jeho použití je zejména na podzim a v zimě překvapivě široké. Skvěle se totiž hodí do vánočního cukroví, kde směle nahradí obyčejné rozinky.
Ingredience:
250 g čerstvého zázvoru, 250 g cukru krupice, 250 ml vody, moučkový cukr dle chuti
Postup:
Zázvorový kořen oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky nebo nudličky. Povařte jej půl hodiny ve vodě, poté přidejte cukr, přiveďte k varu a odstavte z ohně. Následně nechejte zázvor 1 den odstát. Další den zázvor opět půl hodiny povařte a opět jej odstavte. Třetí den vše opět vařte. Poté zázvor sceďte, ale nálev si ponechejte, můžete jej použít například k oslazení čaje. Okapaný zázvor můžete ještě posypat moučkovým cukrem a nechejte jej dokonale oschnout.
Náš tip
Nezapomeňte si čas od času připravit prohřívající zázvorový čaj, s jehož pomocí vyzrajete na nepříjemné podzimní nachlazení! A pokud jste zázvorovému čaji nepřišla na chuť, je tu ještě zázvorová limonáda, která je rovněž plná vitamínů a antioxidantů, kterých není v tomto období nikdy dost.
A už jste vyzkoušela naše další podzimní recepty? Pak je ten nejvyšší čas!
Vloženo 01.11.2016 7rano.cz