Svěží jarní recepty - Byliny a květiny
Proč nevyužít všech darů přírody? Dejte letos konečně šanci i méně obvyklým surovinám, které vám přinášíme v naší rubrice Jarní recepty!
Kopřivový špenát
Ingredience: 1 velký hrnec mladých kopřiv, 1 cibule, 1 lžíce másla, hladká mouka na zahuštění, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, 50 ml smetany na vaření
Postup: Opláchnuté kopřivy zalijte vodou, přiveďte k varu a vařte asi čtvrt hodiny. Na rozehřátém másle mezitím nechejte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, zaprašte hladkou moukou a krátce osmahněte. Kopřivy slijte, přidejte k nim cibuli s moukou, prolisovaný česnek, důkladně osolte a opepřete. Krátce povařte a následně špenát můžete rozmixovat. Na závěr špenát zjemněte smetanou, prohřejte a můžete servírovat stejně jako klasický špenát.
Pampeliškový med
Ingredience: 300 pampeliškových květů, 1 kg cukru krystal, 1 citron, 1 pomeranč, 1 l vody
Postup: Nasbírejte hodně rozvité pampeliškové květy. Lehce je opláchněte a přilijte litr vody. Přidejte citron a pomeranč pokrájené na kousky. Přiveďte k varu a nechejte vařit asi dvacet minut. Poté nechejte pampelišky vychladnout a louhujte je jeden den. Následující den pampelišky sceďte a v odvaru rozmíchejte cukr. Poté vařte med bez poklice asi jednu hodinu, ale pokud chcete, aby byl med hustší, můžete i déle.
Bylinková polévka
Ingredience: 1 mísu bylinek (čerstvě nasbíraných, např. pampeliška, kopřiva, sedmikráska, řebříček), 3 vajíčka, hladká nebo špaldová mouka na zahuštění, 1 střední cibule, 80 g másla, sůl, pepř, 1 l vody nebo zeleninového vývaru
Postup: Bylinky důkladně operte a nasekejte na menší kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a nechejte ji zesklovatět. Přisypte bylinky, které nechejte krátce zavadnout. Poté přisypte hladkou mouku, krátce osmahněte a zalijte vodou nebo vývarem. Důkladně rozmíchejte. Osolte, opepřete a patnáct minut povařte. Do hrnku rozklepněte vajíčka, rozšlehejte je a poté vmíchejte do polévky. Polévku podávejte s čerstvým tmavým chlebem.
Nebojte se bylinek na talíři!
Vloženo 24.03.2017 7rano.cz