Svěží jarní recepty - Jarní cibulka
Tentokrát je v hlavní roli jarní cibulka, která by v tomto období neměla chybět ve vašem nákupním košíku. Mnoho další inspirace na chutná a rychlá jídla vám přináší naše rubrika Jarní recepty!
Slaný koláč s jarní cibulkou
Oběd či večeře, který výborně chutná za tepla i za studena.
Ingredience: 1 kulatý plát listového těsta, 1 svazek jarní cibulky, 10 středních žampionů, 150 g slaniny, 2 vejce, 150 ml smetany na vaření, 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda), sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, olej
Postup: Listové těsto rozprostřete do kulaté formy. V rozpáleném hrnci vypečte kostičky slaniny, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Přidejte žampiony nakrájené na plátky. Krátce osmahněte. Po vychladnutí přilijte smetanu a dvě rozkvedlaná vajíčka. Směs důkladně osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Poté ji rozprostřete na připravené těsto. Koláč pečte v troubě, dokud směs neztuhne a okraje nezezlátnou. Servírovat jej můžete teplý, ale skvělý je i druhý den, například jako oběd do práce.
Plněné brambory s jarní cibulkou
Lehká večeře nebo originální příloha, kterou si oblíbí celá vaše rodina.
Ingredience: 4 větší brambory, 2 jarní cibulky, 1 stroužek česneku, sůl, 1 zakysaná smetana, 100 g strouhaného sýra (gouda, eidam, ementál), pepř, chilli (nemusí být)
Postup: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě téměř doměkka. Vychladlé brambory rozpulte, vnitřek vydlabejte. K vydlabané směsi přidejte prolisovaný stroužek česneku, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a případně také chilli. Vmíchejte zakysanou smetanu. Takto připravenou směsí naplňte vydlabané brambory a posypte je strouhaným sýrem. Brambory dejte na deset minut zapéct. Podávejte je jako lehkou večeři, nebo jako netradiční přílohu.
Vloženo 25.04.2017 7rano.cz